Gå videre til hovedindholdet

Málagas historie, årlige fester

Viajar a Málaga en Semana Santa: una cita obligada con la tradición
Påskeugen, Semana Santa, er en begivenhed, der bogstavelig talt omformer byerne i hele regionen. Processioner med elegant dekorerede troner med Jesus- og jomfru Maria-statuer, grupper af nazarenos (pønitenser, som bærer høje, kegleformede hovedbeklædninger) og hornorkestre går langsomt gennem gaderne fra deres sognekirke til katedralen og tilbage igen. Det er en storslået oplevelse.

Semana Santa: De fleste processioner finder sted fra palmesøndag til langfredag og påskelørdag. Der er meget få processioner påskesøndag og ingen påskemandag. Mandag, skærtorsdag og langfredag er hellidage i Andalusien.
Påske i Malaga (Semana Santa) - Kent Odgaard
Fra skærtorsdag til påskesøndag er der lukket for trafik i byens centrum, hvor de højtidelige processioner overtager gaderne om eftermiddagen. Aromaen fra brændende stearinlys, følelsen af klangen af nattens saeta (religiøs hymne) og den klagende trumpet, som ledsager billederne af Kristus og jomfru Maria skaber en overjordisk stemning, som hensætter betragteren til en anden tid og sted.

Semana Santa de Málaga 2018: todo lo que debes saber

Hvert år gør den Málaga-fødte Hollywood-skuespiller Antonio Banderas en enorm anstrengelse for at tilbringe Semana Santa i Málaga, hvor han står i spidsen for Virgin de las Lágrimas y Favores-processionen (Jomfru for tårer og favører). Se videoen:

Den officielle processionsrute er den rute alle broderskaberne bør tage. Ruten bliver fastlagt af Agrupación de Cofradías de Semana Santa (Forsamlingen af broderskaber), som også fastsætter hvad der skal opstilles af stole og tribuner for tilskuere langs ruten.

La Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación (katedralen) er det første tempel i Málaga og den af renæssance-juvelerne, der er mest værdsat i hele Spanien. Nogle broderskaber udfører et pønitense-scenario inde i kirken. Andre broderskaber er afskåret herfra, da deres troner er for store til at komme ind i kirken.

La Catedral. La Manquita de la ciudad de Málaga

 Datoer for påskeugen: 

2021 Sun Mar 29 - Sat Apr 3, 2022 Sun Apr 10 - Sat Apr 16, 2023 Sun Apr 2 - Sat Apr 8, 2024 Sun Mar 24 - Sat Mar 30.

Andre årlige fiestas og festivales i Málaga:

I Málaga fejrer man mange lokale fester i de forskellige bydele gennem alle månederne på året. Mange af dem er traditionelle kristne, men da byen har været et scenario, hvor der har passeret mange forskellige kulturer, er der også en del, der taler om samliv og multikulturelhed. Her følger et antal af de mest betydningsfulde.

JANUAR

Los Reyes Magos (De Hellige tre Konger)gennem byens centrum. Byens gader og pladser fyldes med lys, trolddom, aktiviteter og julemusik. 

FEBRUAR

Carnaval: Gennem 10 dage fyldes Málaga atter med udklædning, farver og musik.

Día de Andalucía en Málaga (Andalusiens dag): Den 28. februar mindes man Andalusiens uafhængighed, da man oprettede Comunidad Autónoma.

MARTS/APRIL

Feria Natura: I slutningen af marts og begyndelsen af april fejrer man Feria Natura i Málaga, hensigten er at udbrede og cementere et bæredygtigt og sundt liv. Det afholdes i Palacio de Ferias y Congresos.

Semana Santa: Fra 14. til 21. april (forskellige datoer hvert år) fejrer man denne betydningsfulde fiesta, hvor gaderne fyldes med saetas (religiøse hymner), liturgiske aktiviteter, røgelse og dufte. Her regerer travlheden, glæden og festivitas'en til ud på de små timer af natten. Denne fest hylder og mindes passionen, døden og genopstandelsen.

MAJ

Cruces de Mayo (Majkorsene):   I begyndelsen af maj måned fejrer man denne fiesta, hvor korsene dekoreres meget detaljeret og med blomster overalt.

JUNI

Corpus Christi: Den 15. juni afholder man et utal af processioner gennem Málagas gader. Det drejer sig om en af de mest betydningsfulde, religiøse fester, hvor man fejrer eucaristien (mindemesse for Jesus og genopstandelsen), og gennem hvilken man søger at proklamere og udvide den kristne tro på Jesus Kristus og det Hellige Sakramente.

La Noche de San Juan (Sankt Hans aften): Seks måneder efter jul fejrer man i  ankomsten af sommersolhverv om natten på årets længste dag. Man fejrer sankthansfesten denne dag, den 24. juni; Sankt Hans (San Juan) er den mest fejrede helgen i Europa og den mest navngivne festdag i verden: Juan, Joan, Jean, John, Iván, Sean, Hans… Læs om Sankt Hansaften i Spanien og resten af verden HER

JULI

Fiesta de la Virgen del Carmen: Den 16. juli fejrer man denne procession til lands og til vands til ære for fiskernes helgeninde. Man bærer jomfruen i procession med blomster til havet, hvor hun går ombord i en båd sammen med mange andre. Denne fiesta holdes i bydelen Playa de Palo.

AUGUST

Feria de Málaga: I anden halvdel af august (fra 12. til 19.) fyldes Málaga med farver, sange, danse og feria fyldt med ryttere, kareter og mercadillos og håndværksboder.

SEPTEMBER

Virgen de la  Victoria: Den 8. september fejrer man en fest til ære for Málagas skytshelgeninde med en procession gennem byens centrum, flot pyntet med blomster, med sang og dans overalt.

OKTOBER

Día de la Hispanidad: Den 12. oktober fejrer man Día de la Hispanidad på nationalt niveau. Málaga afholder forestillinger, der viser byens gæster Málagas historie, kultur, traditioner, gastronomiske retter og håndværksmæssige arbejder.

Iluminación navideña en la Calle Larios (julebelysning): I oktober måned starter man en af de mest ventede begivenheder for turismen. Denne berømte og historiske gade får en enestående, speciel farve.

NOVEMBER

Día de la Constitución (Grundlovsdag): Den 6. november er en festdag på nationalt niveau.

DECEMBER

Día de la Inmaculada (Den ubesmittede): Den 8. december er en festdag på nationalt niveau.

Navidad en Málaga (Jul i Málaga): Den 25. december fejrer man i Málaga julen lige som i resten af Spanien. Gader og pladser fyldes med lys, julesange og mercadillos.

Fiestas en Málaga

PS: Mange af festerne er i år, 2020, aflyst eller udskudt p.g.a. corona-pandemien.

Næste: Startssiden

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Málagas historie, Málagas basílicas

El Catedral de Málaga:  Er en af den spanske renæssances juveler. Historie, kunst og tro manifesterer sig sammen i  la Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación de Málaga. Katedralens omfangsrige historie stammer fra Stormoskeen, oven på hvilken den blev opført. Fra dengang og med resultatet af de forskellige tilbygninger og stilskift siden da har den forvandlet sig til en majestætisk renæssance-barok katedral med et stænk af gotisk stil. Træd ind i katedralens indre, bekræft dens skønhed, nyd dens enestående struktur og dens store kunstneriske og arvemæssige rigdom. Gå ikke glip af detaljer ved dens Capilla Mayor, eller det pragtfulde lærred med la Virgen del Rosario skabt af Alonso Cano, det folkelige Virgen de los Reyes og den gamle gotiske altertavle, Santa Bárbara. Gå til koret og føl udstrålingen fra en af de vigtigste samlinger af skulpturer fra den spanske barok. Historien om katedralen er intimt forbundet med Stormoskeen ( la Mezquita Mayor), oven på hvilken den blev o

Málagas historie, la Alcazaba

La Alcazaba de Málaga  (på arabisk  al-qaṣbah , قصبة,  al kasbah , 'citadel'): Er et paladsagtigt fæstningsanlæg bygget oven på et ældre fønikisk-kartagensisk fæstningsværk. Det befinder sig på skråningen af bjerget Gibralfaro i en forhøjet position, i toppen på hvilken man finder el Castillo de Gibralfaro. men sammen med og forenet med byens historiske centrum, hvad der var Málagas gamle  medina, Man får adgang til la Alcazaba gennem en port kaldet P uerta del Cristo (Kristus' dør). Porten er navngivet af de kriste efter generobringen, idet man holdt den første, kristne messe her. Fæstningen ligger i den østlige ende af det nu forsvundne muromkransede område af byen, således at siderne mod vest og nord forblev indenfor murene. Den aktuelle overflade på 15.000 m2 når ikke engang i nærheden af halvdelen af størrelsen, som den besad i sine velmagtsdage. Det viser de historiske planer, som man opbevarer. Iflg. den restaurerende arkitekt, Leopoldo Torres Balbás, er la Alcazaba