Gå videre til hovedindholdet

Málagas historie, Gibralfaro og el mercado de Atarazanas

Vista superior del Castillo de Gibralfaro

El castillo de Gibralfaro: eller alcázar de Gibralfaro er en fæstning, som ligger i Málaga.

Det gamle fønikiske område havde et fyrtårn, som har givet navn til bakketoppen Gibralfaro (Jbel-Faro, bjerget med fyrtårnet). Det var Abderrahmán III (kalifatets skaber i 929) som ændrede de gamle ruiner, som havde ligget der siden før romertiden, til et forsvarsværk, Borgen blev udvidet og forvandlet til en fæstning af nazarí-kongen (Kongeriget Granada) Yusuf I i 1340. Fæstningen blev udsat for en stærk belejring af De Katolske Monarker hele sommeren 1487. Efter belejringen og erobringen oprettede kong Fernando sin residens her, mens Isabel I de Castilla blev boende i byen.

Man ombyggede for at kunne huse tropperne og for at beskytte la Alcazaba (den nedenfor liggende større fæstning), fordi man normalt brugte bakketoppen til artilleriet.

Castillo de Gibralfaro var en af de mest uindtagelige fæstninger på den Iberiske Halvø. Den omkranses af to murrækker og otte tårne. Det ydre murværk forener sig med "la coracha" (dobbeltmur som forbinder til byen). Murene går i zigzag og holder fæstningen forbundet med la Alcazaba. Den indre mur tillader, at man gør en runde hele vejen omkring fæstningen.

The Gibralfaro Castle: a balcony overlooking Málaga

Fæstningen kan deles i to afdelinger. Den øverste har navnet "patio principal", og i den finder man el Centro de Interpretación (Oplysningscenter). I det samme område finder man la torre Mayor (Det store Tårn), det måler 17 meter i højden, den fønikiske brønd og bade, Brønden er udgravet i ren klippe og måler 40 meter i dybden.

Den nederste afdeling, eller "patio de armas", var troppernes kaserne og hestestalde. La torre Blanca (hvide tårn) vendte mod nordøst, det er et af de mest synlige, og det rummer en vandbeholder, kontorer og lagerrum.

Muelle Uno y la Farola vista desde Gibralfaro

For tiden kan fæstningen besøges, og fra torre del Homenaje (ærestårn) er der nogle fantastiske udsigter over byen Málaga, og på klare dage er det muligt at se nogle bjerge i la cordillera del Rif (i Afrika) og Gibraltarstrædet.

Katalog: Bien de Interés Cultural, kategori Monument, iflg. Ley 16/1985 af 25 juni. Erklæret Monumento Histórico Artístico den 3 juni 1931.​

Centro de interpretación de Gibralfaro: I "krudtkammeret" i fæstningen er der en udstilling, som viser begivenheder fra historien om det daglige militærliv, uniformer, som er typiske for soldater fra regimenterne på forskellige tider. I det 16'ende årh. en drabant; I det 17'ende en bueskytte; i det 18'ende en soldat fra Fixo de Málaga; i det 19'ende en officer fra infanteriet Reding og i det 20'ende en soldat fra regimento Borbón 17.

Åbningstider på Castillo de Gibralfaro de Málaga

  • vinter: 9:00 a 18.00.
  • sommer: 9:00 a 20:00.

Priser

  • Normalpris: 3,50 €
  • Samlet besøg Alcazaba-Gibralfaro: 5,50 €
  • Reduceret pris: 1,5 €
      • Pris for skolebørn la Alcazaba: 2€
      • Pris for skolebørn la Alcazaba og Gibralfaro: 3,50€
  • Gratis besøg hver søndag fra 14:00 til lukketid.
El Mercado de Atarazanas
Mercadoatarazana.jpg
El Mercado Central de Atarazanas: Er et kommunalt marked i Málaga. Den aktuelle bygning er opført af arkitekten Joaquin de Rucoba mellem 1876 og 1879 på en grund, hvor der lå et skibsværft af nazarí (Kongeriget Granada) oprindelse, hvoraf der kun resterede en port af marmor, og hvorfra navnet, atarazana, stammer. La Puerta de Atarazanas var porten til havet i murværket i Middelalderbyen.

Historie: Den gamle muslimske bygning skulle forandres til et nyt marked i nyarabisk stil med nazarí- og kalifat-elementer. Efter forskellig brug som militærkvarter og militærhospital var bygningen næsten i ruiner. I 1822 begyndte man at ansøge om at få lov til at nedrive en del af bygningen (tårnene), fordi de forhindrede den fri passage gennem området. Den 31. oktober 1840 afsagde Diputación Provincial dom til fordel for kommunen, tårnene måtte rives ned. I 1868 befalede regeringen nedrivning af resten af bygning og murværk for at give arbejde til de fattige, og opførelse af et marked, eftersom byen havde adskillige salgssteder, men alle i fri luft, hvilket ikke var hygiejnisk.

Efter at nedrivningsarbejderne var færdiggjort, blev kommunen ejer af området. Man besluttede at bygge et Mercado Central i byen, som fik navnet Alfonso XII. Det blev også kendt som el Mercado de las Atarazanas, idet man brugte det muslimske navn på området, som man nu okkuperede. 

Beskrivelse: Markedet præsenterer en næsten trapezformet etage bygget i tre afdelinger. Den består af et metalskelet, som for en stor del stammer fra den gamle jernindustri i Sevilla (konkret San Antonio i Sevilla).

I facaden, som vender mod havet, sidder indgangsportalen. Den blev flyttet 25 meter fremad i forhold til sin oprindelige placering. I den bageste del er der monteret  en anden dør i metal som en trekant, hvori  der er isat en stor halvbue i glas. Som andre markeder fra det 19'ende århundrede i Spanien er Atarazanas inspireret af el Mercado de Les Halles de Paris. Halvbuen er dekoreret i bunden dels med fisk og dels med frugter, blomster, penge og andre rigdomme. Resten af overfladen er dækket med fin, muslimsk, vegetalsk kunst, Det er et bygværk, som er et eksempel på udvalgt arkitektur.

I  den oprindelige bygning var der seks buer, blandt dem er den mest monumentale, i en spids hesteskoform, den som man finder integreret i det nye marked. Skjoldene på denne bue kan tidsbestemme den til nazarí-perioden (Kongeriget Granada 1238-1492). 

Genopretning 2008 - 2010: I begyndelsen af 2008 og til april 2010 gennemførte man en genopretning af markedet, som blev godkendt af el Ministerio de Fomenta. De nye arbejdet har forbedret udstyret på området, renoveret boderne, udskiftet tagene med et gennemsigtigt tag og med et udseende lig med det originale. Det har også inkluderet en istandsættelse af la Puerta de Atarazanas. Arbejderne har også omfattet restaureringen af 108 vinduesruder, som repræsenterer forskellige monumenter i byen.

El mundo de Atarazanas - La Opinión de Málaga

Åbningstid: Fra 08:00 til 15:00 fra mandag til lørdag.

Næste: Teatro Romano og Palacio de la Aduana

Kommentarer

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Málagas historie, Málagas basílicas

El Catedral de Málaga:  Er en af den spanske renæssances juveler. Historie, kunst og tro manifesterer sig sammen i  la Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación de Málaga. Katedralens omfangsrige historie stammer fra Stormoskeen, oven på hvilken den blev opført. Fra dengang og med resultatet af de forskellige tilbygninger og stilskift siden da har den forvandlet sig til en majestætisk renæssance-barok katedral med et stænk af gotisk stil. Træd ind i katedralens indre, bekræft dens skønhed, nyd dens enestående struktur og dens store kunstneriske og arvemæssige rigdom. Gå ikke glip af detaljer ved dens Capilla Mayor, eller det pragtfulde lærred med la Virgen del Rosario skabt af Alonso Cano, det folkelige Virgen de los Reyes og den gamle gotiske altertavle, Santa Bárbara. Gå til koret og føl udstrålingen fra en af de vigtigste samlinger af skulpturer fra den spanske barok. Historien om katedralen er intimt forbundet med Stormoskeen ( la Mezquita Mayor), oven på hvilken den blev o

Málagas historie, årlige fester

Påskeugen, Semana Santa,  er en begivenhed, der bogstavelig talt omformer byerne i hele regionen. Processioner med elegant dekorerede troner med Jesus- og jomfru Maria-statuer, grupper af nazarenos (pønitenser, som bærer høje, kegleformede hovedbeklædninger) og hornorkestre går langsomt gennem gaderne fra deres sognekirke til katedralen og tilbage igen. Det er en storslået oplevelse. Semana Santa:  De fleste processioner finder sted fra palmesøndag til langfredag og påskelørdag. Der er meget få processioner påskesøndag og ingen påskemandag. Mandag, skærtorsdag og langfredag er hellidage i Andalusien. Fra skærtorsdag til påskesøndag er der lukket for trafik i byens centrum, hvor de højtidelige processioner overtager gaderne om eftermiddagen. Aromaen fra brændende stearinlys, følelsen af klangen af nattens saeta (religiøs hymne) og den klagende trumpet, som ledsager billederne af Kristus og jomfru Maria skaber en overjordisk stemning, som hensætter betragteren til en anden tid og sted. H

Málagas historie, la Alcazaba

La Alcazaba de Málaga  (på arabisk  al-qaṣbah , قصبة,  al kasbah , 'citadel'): Er et paladsagtigt fæstningsanlæg bygget oven på et ældre fønikisk-kartagensisk fæstningsværk. Det befinder sig på skråningen af bjerget Gibralfaro i en forhøjet position, i toppen på hvilken man finder el Castillo de Gibralfaro. men sammen med og forenet med byens historiske centrum, hvad der var Málagas gamle  medina, Man får adgang til la Alcazaba gennem en port kaldet P uerta del Cristo (Kristus' dør). Porten er navngivet af de kriste efter generobringen, idet man holdt den første, kristne messe her. Fæstningen ligger i den østlige ende af det nu forsvundne muromkransede område af byen, således at siderne mod vest og nord forblev indenfor murene. Den aktuelle overflade på 15.000 m2 når ikke engang i nærheden af halvdelen af størrelsen, som den besad i sine velmagtsdage. Det viser de historiske planer, som man opbevarer. Iflg. den restaurerende arkitekt, Leopoldo Torres Balbás, er la Alcazaba